Wordt het KetelhuisWG een proeftuin?

februari 13, 2020 door KetelhuisWG

Op 12 december 2019 hebben de leden van de energiecoöperatie ermee ingestemd dat het plan voor een aquathermiesysteem op het WG-terrein wordt uitgewerkt. Dit is mogelijk dankzij subsidies van de gemeente Amsterdam en de Provincie Noord-Holland.

Wanneer de uitwerking gereed is uiterlijk halverwege 2020, beslissen onze leden of zij willen dat het plan gerealiseerd gaat worden. Dan kunnen de spaden nog niet meteen de grond in. Eerst zal in de volgende fase nog veel voorwerk worden verricht. Hiervoor is de initiatiefgroep op zoek naar nieuwe subsidiegelden. Wellicht biedt de tweede ronde ‘proeftuinen aardgasvrije wijken’ een kans.

Mee laten kijken

KetelhuisWG is als één van drie ‘initiatieven van onderop’ door de gemeente Amsterdam uitgekozen om als landelijke proeftuin te worden voorgedragen. De andere twee zijn een burgerinitiatief voor groen gas in Zuid-Oost en een plan voor een warmtenet in de Watergraafsmeer.
Proeftuinen zijn projecten in het hele land, waar geleerd wordt van wijkgerichte aanpak bij het aardgasvrij maken van een buurt. In ruil voor subsidie vraagt het rijk om het land mee te laten kijken.

Daar bieden wij ons graag voor aan zonder concessies te doen aan onze uitgangspunten.

Duimen

Momenteel zijn wij bezig (samen met Waternet, Stadgenoot en gemeente) een sterke subsidieaanvraag te maken over onze techniek, de financiën, organisatie en participatie. Eerst maakt Amsterdam een keuze uit de drie initiatieven. Daarna kiest het rijk 25 buurten uit de inzendingen van de (355!) gemeenten. We krijgen het dus niet cadeau en het is dus nog geen gelopen race.

Als KetelhuisWG wordt gekozen door de gemeente en vervolgens ook door het Programma Aardgasvrije Wijken, kan de subsidie meer dan € 4 miljoen bedragen. Mocht dit bedrag aan ons project worden toegekend, dan is dat een belangrijke steun in de rug bij het realiseren van ons plan.

We houden jullie op de hoogte. Duimen jullie mee?

We horen graag jullie reacties.

Artikel door team MAMAA KetelhuisWG: Mechtild, Annette, Margo, Anoesjka, Anne Marie.

KetelhuisWG

februari 13, 2020

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je bent: