In je woning

Het gebouwenteam van KetelhuisWG heeft in 2021 gebouwbezoeken gedaan in de WG-buurt. Op basis van deze bezoeken heeft het team maatadvies voor elk gebouw gemaakt. Voor elk gebouw is een eigen gebouwenboekje gemaakt. Hieronder lees je alles over de aanpassingen in de gebouwen. Geen zin om te lezen? Bekijk de korte video. 

De gebouwmaatregelen

KetelhuisWG legt het warmtenet aan tot en met de afleverset in je woning. Niet elk gebouw is echter al klaar voor aansluiting op dit warmtenet. Sommige gebouwen en woningen moeten enkele aanpassingen ondergaan voordat ze comfortabel warm worden op een 70 graden aquathermiesysteem.

Daarom doet KetelhuisWG voor elk gebouw in de WG-buurt een grondige analyse tijdens een gebouwbezoek. Tijdens dit bezoek bekijken Kwa Architecten en Bouwfysicus Blonk meteen, samen met de ontwerper van installatiebedrijf Baas Kuijpers, hoe de leidingen het beste in het gebouw en de woning kunnen komen. Daarna adviseert KetelhuisWG de gebouweigenaar (bijvoorbeeld Stadgenoot, een VvE of individuele woningeigenaar) over concrete gebouwmaatregelen om te kunnen aansluiten en in de toekomst verder energie te kunnen besparen. Deze adviezen en maatregelen komen terecht in de gebouw-specifieke folders en worden toegelicht tijdens gebouwbijeenkomsten. 

 

En dan?

Zodra de varianten voor gebouwmaatregelen voor je gebouw duidelijk zijn, kun je aan de slag! Samen met je buren, medebewoners en leden van de VvE’s kunt je beslissen of je mee wilt doen. Als 70% van de huurders meedoet, betaalt Stadgenoot de gebouwmaatregelen die nodig zijn om aan te sluiten zonder de huur te verhogen.

Eigenaren die meedoen, besluiten zelf welke combinatie van maatregelen ze met de VvE of individueel willen realiseren. Gedurende het hele besluitvormingsproces helpt KetelhuisWG met advies, om te zorgen dat iedereen kan aansluiten op het warmtenet. In deze periode is er dus ook ruimte voor jou en je buren om de overige wensen voor je gebouw mee te nemen, of om extra maatregelen te implementeren als duurzame investering in je gebouw.

 

En wat zijn de gevolgen voor de woning?

Als er genoeg bewoners in een gebouw willen overstappen op het aquathermiesysteem legt Installatiebedrijf Baas Kuijpers leidingen aan en vervangt de huidige gasketel door een afleverset. Deze set is niet groter dan een grote schoenendoos, en houdt netjes bij hoeveel warmte je in je woning verbruikt. Zo rekent iedereen zijn eigen ‘warmte’-rekening af en zijn we met zijn allen eigenaar van een duurzaam warmtenet. Tegelijk met de aanleg van de leidingen, voeren de gebouw- en woningeigenaren de eventuele extra noodzakelijke maatregelen uit voor aansluiting op 70 graden. Dat garandeert een comfortabel te verwarmen woning.

In de meeste gevallen betekent verwarmen op aquathermie ook koken op inductie. De aansluiting die daarvoor nodig is, regelt KetelhuisWG. Woningeigenaren betalen de inductiekookplaat; voor huurders betaalt Stadgenoot die. Wel zijn er voor de aanschaf van de inductiekookplaten subsidieregelingen. Ben je benieuwd wat de kosten gaan zijn voor overstappen op duurzame energie? Klik dan onderaan verder naar ‘absoluut betaalbaar’. 

Wat betekent het voor bewoners?

Van het gas af! Wat betekent dit nou concreet? En wanneer gaat er wat gebeuren? Het is logisch dat de aansluiting op het duurzame warmtenet bij buurtgenoten veel vragen oproept. Kijk op de Gebouwen-pagina voor alle informatie specifiek over jouw gebouw. Meer een technische vraag? Kijk dan bij de Uitvoering, bijvoorbeeld voor de tijdlijn tot aansluiting in 2025. 

KetelhuisWG Gebouwen

Wil je meer weten over de uitvoering? Klik hier door naar de volgende onderwerpen

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je bent: