Zo werkt het buurtwarmtesysteem

Buurtwarmte van KetelhuisWG gaat de woningen en werkruimtes van de WG-buurt voorzien van warm water in je cv en uit de kraan. Maar waar komt die warmte precies vandaan? En hoe werkt aquathermie? Je leest het hieronder. Of kijk het filmpje. 

Aquathermie

De warmte wordt gewonnen uit het Jacob van Lennepkanaal. Deze techniek heet aquathermie. Dit principe is zeker niet nieuw. De eerste installaties zijn al zo’n twintig jaar oud. In Nederland werken inmiddels meer dan vijftig aquathermiesystemen in nieuwbouwwijken op basis van warmte uit het oppervlaktewater.

Warmte van een duurzame energiebron verlaagt de CO2-uitstoot tot wel 100% vergeleken met gasgestookte cv-ketels. Ook is een collectief systeem efficiënter en goedkoper dan individuele warmtepompen.

 

Warmte uit de gracht: hoe werkt het?

In de zomer verwarmt de zon het water in de gracht. Het gemaal dat door KetelhuisWG wordt gebouwd, neemt de warmte uit dit water af en geeft dit via warmtewisselaars door aan water in de warmte-koudeopslag (WKO). Het oppervlaktewater stroomt een paar graden koeler terug het kanaal in en komt niet in het buurtwarmtesysteem.

In de warmte-koudeopslag, ongeveer 150 meter diep onder de grond, blijft het water op temperatuur en kan het in de winter worden opgepompt om de warmte over te geven aan het buurtwarmtesysteem. Vier menshoge warmtewisselaars verwarmen het water tot 70 graden en geven die warmte door aan het water in de leidingen en de gebouwen.

Het gesloten systeem zorgt ervoor dat er geen water uit de gracht of uit het grondwater in je cv of uit de kraan komt.  

 

De aarde als opslag

De warmte-koude opslag (WKO) ligt op ongeveer 150 meter diepte onder de grond. Hier wordt de gewonnen warmte opgeslagen in het grondwater, klaar voor gebruik in de winter. Het voordeel van een WKO is dat je de isolerende eigenschap van de aarde gebruikt om je warmte op te slaan.

 

Door de buurt wordt het binnen warm

In de zomer gaat de warmte van het Jacob van Lennepkanaal rechtstreeks naar de vier buurtwarmtepompen. In de koudere maanden wordt het warme water uit de warmte-koudeopslag omhoog gepompt en tot 70 graden Celsius verwarmd door de vier collectieve buurtwarmtepompen. Een warmtewisselaar geeft de warmte af aan aan het water in het leidingnet en het afgekoelde grondwater gaat terug in de warmte-koudeopslag. Via de leidingen gaat het verwarmde water naar alle aangesloten gebouwen in de WG-buurt. Daar geeft de afleverset via een warmtewisselaar de warmte door aan het water in je cv-installatie en de kraan. Deze afleverset vervangt dus je cv-ketel.

Warmtesysteem bewonersboekje Stadgenoot november ’24

Wil je meer weten over de uitvoering? Klik hier door naar de volgende onderwerpen

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je bent: