Zo werkt het energiesysteem

Het warmtenet van KetelhuisWG zal de woningen in de WG-buurt voorzien van warmte. Maar waar komt die warmte eigenlijk vandaan? En hoe werkt aquathermie? Je leest het hieronder of bekijk de video. 

Aquathermie

De warmte wordt gewonnen uit het Jacob van Lennepkanaal. Deze techniek heet aquathermie. Dit principe is zeker niet nieuw, de eerste installaties zijn al zo’n twintig jaar oud. In Nederland werken inmiddels meer dan vijftig aquathermie-systemen in nieuwbouwwijken op basis van warmte uit het oppervlaktewater. Een warmtenet met een duurzame energiebron verlaagt de CO2-uitstoot enorm vergeleken met individuele, gasgestookte cv-ketels.

 

Warmte van het oppervlaktewater

In de zomer verwarmt de zon het oppervlaktewater in het kanaal. Het KetelhuisWG gemaal pompt het warme oppervlaktewater uit het kanaal en geeft de warmte via een warmtewisselaar af aan water uit de warmte-koude opslag (WKO). Het oppervlaktewater stroomt een paar graden koeler terug het kanaal in en komt niet in het energiesysteem. Dit is een win-win situatie, KetelhuisWG heeft warmte en vermindert het effect van klimaatverandering waardoor het Jacob van Lennepkanaal opwarmt.

 

Naar de warmte-koude opslag

De warmte-koude opslag (WKO) ligt meer dan 100 meter diep onder het WG-terrein. Hier wordt de gewonnen zomerwarmte opgeslagen in het diepe grondwater, klaar voor gebruik tijdens de koudere dagen. Het voordeel van een WKO is dat je de isolerende eigenschap van de aarde gebruikt om je warmte op te slaan.

 

Tot aan het warmtenet

In de zomer gaat de warmte van het Jacob van Lennepkanaal rechtstreeks naar de buurtwarmtepompen voor warm tapwater. In de koudere maanden van het jaar wordt het warme water uit de warmte-koude opslag omhoog gepompt en tot 70 graden Celsius verwarmd door enkele collectieve, buurtwarmtepompen. De warmtewisselaar geeft de warmte af aan aan het water in het distributienet en het afgekoelde grondwater gaat terug in de warmte-koude opslag. Het distributienet brengt het verwarmde water naar alle aangesloten woningen van de WG-buurt. Daar geeft de afleverset via wederom een warmtewisselaar de warmte af aan het water in je cv-installatie. Deze afleverset vervangt dus je cv-ketel.

KWG_Warmtenet_systeem@2x

Wil je meer weten over de uitvoering? Klik hier door naar de volgende onderwerpen

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je bent: