Thera aan het woord, één van onze onmisbare gebouwcontactpersonen

februari 23, 2020 door KetelhuisWG

Sinds ik contactpersoon ben geworden voor mijn stukje gebouw bij KetelhuisWG bezoek ik elke maand de gebouwcontactpersonenbijeenkomst (superscrabblewoord!). Ja, ik  wilde mijn bijdrage wel leveren aan het redden van de wereld, maar eerlijk gezegd, ik begrijp nauwelijks iets van de technische, organisatorische en financiële achtergrond van het enorme project. Maar dat hoeft ook niet, daar hebben we de kopgroep voor.

Toch, als je die enthousiastelingen hoort en je een beetje voorstelt wat een geweldig plan er ligt om via water uit het Jacob van Lennepkanaal warmte onze woningen in te krijgen, ga je je vanzelf interesseren in die hele energietransitie. En toen ik dus in de krant las dat Fons Vitae – tegelijk met de hele verbouwing na de brand in 2018 – ook maar meteen van het gas af ging, was mijn nieuwsgierigheid gewekt.

In 1958 deed ik eindexamen daar voor de MMS en met een klasgenoot van toen organiseerde ik een reünie. Met een stelletje dames van (bijna) 80 uit de tijd van typemachine en stencilapparaat, vaste telefoons en kolenkachels, liepen we rond in een bijna onherkenbaar gebouw. Een gebouw dat helemaal klaar is voor de toekomst. Het is van het gas af. Via een interessant systeem wordt in de zomer de warmte in de klaslokalen opgevangen en afgezogen diep de grond in onder wat wij vroeger de ‘cour’ noemden en in de winter weer teruggevoerd de school in. Enfin, uitleg moet je mij verder niet vragen.

Toevallig mocht ik diezelfde week nog met een groep buren  het net opgeleverde ‘gouden gebouw’ naast het Huygenscollege gaan bezichtigen. Hier heeft Stadgenoot ook een nieuw energiesysteem aangelegd. Buitenlucht wordt met een installatie op het dak verwarmd en zo het gebouw ingeleid waar alle 90 jonge bewoners in hun eigen appartementje via een thermostaat de warmte kunnen regelen.

Net als de scholieren van het Fons gaan ook hier jonge mensen  zonder gas de toekomst in alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. En dat moet het ook zijn, of worden. Ook voor ons ouderen.

KetelhuisWG

februari 23, 2020

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je bent: