• Blog

Robert vertelt …

juli 11, 2019 door KetelhuisWG

Robert vertelt over de energiebesparingsresultaten van zijn woongroep

Als lid van een woongroep op het WG-terrein (momenteel 4 tweepersoonshuishoudens en 2 eenpersoonshuishoudens = 10 personen) houd ik het gezamenlijke energieverbruik al bij sinds 2001.

De afgelopen 5 à 6 jaar hebben woongroepleden inspanningen gedaan om hun energieverbruik terug te dringen. Voor het zesde jaar op rij zijn zowel het elektriciteits- als het gasverbruik lager dan het voorgaande jaar. Er zijn over de hele periode geen grote (bouwkundige) investeringen gedaan of veranderingen doorgevoerd.

Die inspanningen betreffen zowel een ander gedrag (bewuster energiegebruik) als zuiniger apparaten met name LED-verlichting en voorzieningen (deurdrangers, tochtstrippen, etc).

De samenstelling van de woongroep is in de loop der jaren wel gewijzigd (minder bewoners), maar de laatste 6 jaar is het aantal woongroepleden gelijk gebleven. Die daling is dus wel zeker het gevolg van een zuiniger energiegebruik.

De daling van het elektriciteitsverbruik is best wel spectaculair te noemen. Met een gemiddelde van ca. 44 kWh/dag over 19 jaar, naar 23 kWh/dag in het afgelopen jaar.

Voor het gasverbruik is die daling niet zo spectaculair, maar er is wel een gestage dalende trend. Het gemiddeld gasverbruik over 19 jaar is 17 m3/dag en voor het afgelopen jaar 12,5 m3/dag. Er valt nog best meer besparing te bereiken denk ik. Daarom heb ik goede hoop dat die trend doorzet, wellicht met enkele relatief kleine investeringen in isolatie en nog verder tochtdicht maken.

In mijn eigen woning heb ik bijvoorbeeld de draai-kiepramen in de winter wat strakker afgesteld dan in de zomer. De ramen gaan de winterperiode weinig open, de rubbers sluiten beter af en de tocht is daardoor aanmerkelijk minder. Dat levert naast energiebesparing ook direct een prettiger leefklimaat.

Ik vind het bemoedigend hoeveel lager energieverbruik er al valt te bereiken zonder grote investeringen, maar vooral door bewuster en energiezuiniger te leven. Dat lijkt me een fantastisch uitgangspunt voordat ik er voor kies dat KetelhuisWG mijn (toekomstige) energieleverancier wordt.

 

KetelhuisWG

juli 11, 2019

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je bent: