Presentatie 11 november 2019

Hierbij de presentatie zoals gegeven door KetelhuisWG op 11 november 2019 in de aula van het Huygens college.

KetelhuisWG legt aan de ongeveer 130 aanwezige geïnteresseerden uit welke data ze hebben verzameld en de scenario’s die ze hebben onderzocht en verder gaan uitwerken voor de aardgasvrije energietransitie van het WG-terrein.

2 antwoorden op “Presentatie 11 november 2019”

 1. Beste Jan,

  Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie en we willen graag inhoudelijk reageren op je bedenkingen. Dat vraagt uitzoekwerk en we willen een goed onderbouwd antwoord neerzetten.
  Je bent natuurlijk van harte welkom om je plan toe te lichten bij een van onze vergaderingen of bijeenkomsten.

  Benjamin.

 2. Opmerkingen n.a.v. Presentatie tijdens Buurtbijeenkomst KetelhuisWG 11-11-2019

  Zomerwarmte uit de gracht
  Zomerwarmte uit de gracht (Jacob van Lennepkanaal) opslaan en in het stookseizoen > trapsgewijs opwaarderen naar de temperatuur nodig voor de specifieke woning / bedrijfsruimte. Dat laatste mede afhankelijk van de isolatiemogelijkheden van de te verwarmen ruimten.

  Slim ! zou je op eerste oog zeggen.
  Maar is dat wel zo ?
  Volgens mij moet je 3 x stroom gebruiken:
  1. bij de wisselaar die de warmte aan het oppervlaktewater onttrekt en in de bodem pompt;
  2. bij het weer oppompen en het opwarmen van 16 (?) naar 40(?) graden
  3. bij de laatste stap naar de woning of bedrijfsruimte naar 70 graden.
  Als de stroom maar groen is er voor het milieu niks aan de hand. Maar je moet als klant, wel per Kwh afrekenen.

  In combinatie met de aanleg van de hele infrastructuur > pompen op de inlaatplek > dik geïsoleerd pijpwerk naar de opslagplaats (en) > dik geïsoleerd pijpwerk náár de diverse gebouwen > geïsoleerd pijpwerk ín de gebouwen > vandaar weer in de betreffende ruimten. Daar komt dus voor zo’n 20 á 25 miljoen Euro investering aan te pas.
  Per woning / ruimte zo’n € 15.000,– . Ook al komt daar misschien subsidie aan te pas nog steeds een ‘fiks’ bedrag.
  En dan moet ieder als gebruiker vermoedelijk een vaste bijdrage per jaar blijven betalen voor instandhouding en beheer.
  PLUS al die Kijoules aan warmte, waarin verdisconteerd alle variabele kosten voor elektra e.w.d.m.z. nodig om de radiatoren in jouw huis / ruimte elk uur van de gevraagde temperatuur te voorzien.
  Maar je betaalt ook de Kijoules (zo heet dat toch ?) die onderweg ‘verloren’ gaan. Het zou mij overigens niet verbazen als die vergelijkbaar zijn met de kijoules die je in eerste instantie aan ‘de gracht’ onttrekt.
  Trouwens waarom zo omslachtig. Het water in onze woningen is in de winter vermoedelijk niet kouder dan 15 á 17 graden, toch ?

  En dan heb ik het nog niet over de vraag: Stel dat het een succesvol voorstel is dat in principe overal in Amsterdam (en elders) toepasbaar is en dat vanwege succes ook wordt nagevolgd? Dan wordt de vraag naar ‘warm-water’ groter dan ons wateroppervlak ‘groot’ is. Dat betekent concurrentie om een blijkbaar schaars goed. En daar weten “we” wel raad mee. Wat dacht u van een M3-prijs voor water uit ‘de Gracht’ ?
  Ik hoor u denken: “Nee hoor ‘dé gemeente’ vindt ons voorstel echt aanbevelingswaardig..”; het zal wel. Elk gemeentebestuur maakt zijn eigen afweging. Als er geld te verdienen valt ‘straks’ als je niet meer terug kunt omdat alles al is geïnvesteerd, stuurt het Poortgebouw dan een boze brief of beter “een adres” naar Amstel 1 (met afschrift naar Het Parool) ?
  (Ik ben overigens een groot voorstander van solidaire afdrachten, maar ik ga er niet perse naar op zoek, als het niet nodig is.)

  Hoe dan wel ?
  Tja hoe dan wel ?
  Weet ik veel? Of wacht, ….
  Als het water bij elke woning van 40 naar 70 graden moet worden opgewarmd, dan kun je het toch ook van ca. 15 á 20 graden opwarmen naar 70. Doen we nu toch ook met gas. Zouden er elektrische CV-ketels in de handel zijn ?
  Ja hoor: kosten zijn vergelijkbaar met een gewone gasketel, althans als je woning niet groter is dan ca.100 / 110 m2. Indien groter, moet de Cv-ketel zwaarder worden en heb je krachtstroom nodig; ook niet zo’n probleem. Je kunt, ervan uitgaande dat we allemaal een 3- fasen aansluiting hebben, jouw aansluiting laten ópwaarderen. EN je hebt naast de CV-ketel een boiler nodig voor je douche/bad/keuken.
  (Maar volgens mij heb je die ook nodig voor het warmwater-systeem dat gekoppeld is aan de “gracht”-oplossing.)

  Stel dat, … stel dat het een alternatief is, ben je per huishouden in ons Poortgebouw zo’n € 2.000,- (over de duim) kwijt.
  EN dan heeft het ook echt zin om die zonnecelpanelen op het ‘noorderdak’ te plaatsen.
  Je hebt dan niet meer zo’n last van de aangekondigde beëindiging (2032) van de salderingsregeling. Immers je neemt dan ten minste heel veel van de overdag geproduceerde stroom ook overdag al af. Dan rendeert de investering die Willemina wil doen beter.
  Dat in combinatie met eens diep nadenken over hoe we ons gebouw beter kunnen isoleren. Te beginnen bij de vloeren (moet niet zo moeilijk zijn). Dat geldt ook voor het dak, althans voor het pannendak. Dan kan nu al via de binnenkant. Met het midden-dak moet je nog een jaar of 10 mee wachten tot de dakbedekking vernieuwd moet worden. Maar je kunt wel al de glaspuien aan de inpandige balkons van beter / meer thermisch glas voorzien. Wie weet misschien bestaan de voorzetramen ook wel met thermisch (dubbel) glas.

  Wat kost dat niet wel niet bij elkaar ? Even over de duim en in grote stappen snel thuis:

  • stel 33 x € 2.000,- voor de ketels, inclusief eventuele aanpassing meterkasten, afgerond: € 80.000,-
  • stel vloerisolatie € 50,– per m2: 1400 (?) x € 50,- afgerond: € 70.000,-
  • stel dakisolatie € 30,- per m2: 1600 (?) x € 30,- afgrond € 50.000,-
  • stel 3-dubbelglas € 100,- per m2: 160 m2 x € 100,-afgerond € 16.000,-

  Bij elkaar ben je tot nu toe kwijt € 216.000,-
  Dat is per appartement in ons Poortgebouw ca. € 6.500,– (i.p.v. € 15.000,-) en de straten kunnen dicht blijven.

  Okay maar dan hebben we nog steeds een matig geïsoleerd gebouw. Immers de b.g.g. vloer en het dak zijn dan wel redelijk ‘dicht,’ maar de grootste energieslurper is toch het muurwerk. Weliswaar spouw maar zo lek als …
  Wat mij verbaast is dat in ons land waar het merendeel van het muurwerk “oud” is, maar wel voorzien is van een spouw, er nog bijzonder weinig onderzoek is/wordt gedaan naar methoden om oude spouwmuren te kunnen vullen. Daar moet toch geld “in” zitten ??

  Wie weet wordt daar gelet op de landelijke isolatie-opdracht wel een Delftse hoogleraar/metselaar in geïnteresseerd?!

  JV1911119

Reacties zijn gesloten.