nieuwe isolatie oplossing voor oude gebouwen?

Aero-Therm, een nieuwe isolatie-oplossing voor onze oude gebouwen?

KetelhuisWG wil een fossiel vrij energiesysteem én minder energie gebruiken. Dat laatste is altijd goed voor het milieu én de portemonnee.

Een zorg die ik heb is dat de oude gebouwen op ons terrein moeilijk te isoleren zijn.

Daarom ben ik al een tijdje op zoek naar slimme systemen om de oude gebouwen op ons terrein, waaronder monumenten, aan de binnenkant te isoleren zonder te veel overlast te veroorzaken en zonder te veel ruimteverlies. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik op de beurs van Building Holland bij een kraam van ‘DWHgroep’ tegen het product ‘Aero-Therm’ aanliep. Dat is een 1 mm dikke coating laag die je aan de binnenkant op een gladgemaakte gevel, vloer en/of plafond aanbrengt en daarna afwerkt met verf, behang, stuc of sierpleister.

Ik heb me laten vertellen dat de isolatiewaarde gelijk kan zijn aan die van 10 cm steenwol. Aero-Therm is een coating die zijn oorsprong vindt in de ruimtevaart. De coating reflecteert warmte door middel van glazen- en kunststof microbubbels. Het product zorgt voor warmere muren, elimineert koude plekken, voorkomt schimmel en biedt een thermisch comfortabele ruimte.

We gaan op zoek naar referentieprojecten en naar de prijs.

Als het inderdaad het beloofde effect heeft én betaalbaar is, hebben we een innovatieve oplossing voor isoleren zonder ruimteverlies. Dat zou een mooie toevoeging zijn aan het lijstje van bestaande oplossingen.

Mechtild Linssen, een van de initiatiefnemers en lid van de kopgroep KetelhuisWG.

4 antwoorden op “nieuwe isolatie oplossing voor oude gebouwen?”

 1. Het is niet mogelijk om met 1 mm dezelfde isolatiewaarde te halen als met 10 cm steenwol. Warmte wordt overgedragen door straling, convectie en geleiding. Als de stralingscomponent wordt verminderd (waarvan het nog de vraag is of dat wel zo is als je het product overschildert), dan is er nog geleiding en convectie (behalve in de ruimte, waar geen lucht is).
  De warmtegeleiding in aerogel producten is wel veel lager dan in steen- of glaswol, maar je hebt alsnog ca 35 mm nodig om dezelfde waarde te halen als bij 100 mm minerale wol.

  1. Dank Sabine, voor je reactie.
   We zijn op zoek naar slimme isolatie methoden voor onze oude gebouwen. We nemen jouw input dankbaar mee.
   Hartelijke groet, Mechtild Linssen

  2. Dat zou kloppen als we het alleen over aerogel hebben, maar Aero-Therm is een combinatie van aerogel EN glas microbubbels die net als een soort spiegel reflecteren.

Reacties zijn gesloten.