Liever samen met de buurt

augustus 26, 2022 door KetelhuisWG

“We moeten hoe dan ook van het gas af. Dit doe ik liever met de buurt, dan dat we ons ‘overleveren’ aan een grote energieleverancier” antwoord buurtbewoner en vrijwilliger Marion Bakker op de vraag  waarom ze betrokken is bij KetelhuisWG. In een interview vroegen we Marion de hemd van het lijf.

Wat is jouw rol bij KetelhuisWG?
Ik ben betrokken bij het campagneteam. Het campagneteam is verantwoordelijk voor het ophalen van zoveel mogelijk startcontracten. Dit betekent dat ik keukentafelgesprekken hou met buren, en ik organiseer groepsgesprekken en informatiebijeenkomsten. Het doel van het campagneteam is om zoveel mogelijk getekende startcontracten te laten tekenen. Met dit startcontract geef je als buurtbewoner aan dat je in de toekomst wil overstappen op het duurzame en lokale warmtenet van KetelhuisWG (onder voorbehoud van een aantal voorwaarden). Deze startcontracten zijn nodig om te starten met de bouw van het systeem: immers, we moeten zeker weten dat genoeg buurtbewoners er uiteindelijk gebruik van willen maken.

Maar dat is nog niet alles. Naast het campagneteam van KetelhuisWG is Marion ook energiecoach bij !Woon. Als energiecoach probeert Marion inwoners van Amsterdam te helpen met het gebruiken van minder gas en minder stroom. Marion zegt hierover: “een gesprek geeft vaak veel inzichten bij bewoners. Soms is het makkelijker dan je denkt om minder energie te gebruiken. Goed voor het milieu en ook voor de portemonnee”. 

Wat maakt jou zo enthousiast over KetelhuisWG?
Ik woon al lang op het WG-terrein (om precies te zijn, op  de Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat) en ik wil graag van het gas af. Ik vind het mooi om op zo’n kleinschalige en overzichtelijke manier van het gas af te gaan. Dit is écht met elkaar en voor elkaar. Doordat iedereen -als ze een startcontract tekenen- lid wordt van KetelhuisWG heeft ook echt iedereen invloed. Dat is bij een grote energieleverancier wel anders. We moeten van het gas af, dan doe ik het liever samen met de buurt op onze eigen manier, dan via een grote energieleverancier die ervan profiteert. Ik wil graag dat dit lokale warmtenet gaat slagen én daarom doe ik daar mijn uiterste best voor.

KetelhuisWG

augustus 26, 2022

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je bent: