Wij zijn een actieve groep bewoners, huurders en ondernemers op het WG-terrein te Amsterdam. Dit is ons initiatief om voorop te lopen bij de energie transitie van het hele WG-terrein.

We willen in coöperatief verband de toekomst van de energie voorzieningen in onze wijk bespoedigen, stimuleren, aanjagen, verbeteren en verduurzamen.

 

Annette Schermer
Ik woon in het Poortgebouw

 


Ik vind het belangrijk dat we laten zien dat er oplossingen zijn voor duurzame en betaalbare energiesystemen; ook in stadswijken met gebouwen van verschillende bouwjaren en met diverse functies.

Veel bewoners van het WG-terrein, huurders, eigenaren en ondernemers, denken er zo over en brengen zelf kennis en tijd in. Een aantal bedrijven heeft al ideeën en helpt ons met een realisatieplan.

Het hoeft allemaal niet meteen klaar te zijn, maar in 10 – 15 jaar kan KetelhuisWG een heel eind komen met een duurzaam energiesysteem.

 

Anoesjka Dinjens
Ik ben energiecoach en woon in
een ‘stadsvilla’ op het WG-terrein.

 

Mijn betrokkenheid bij het KetelhuisWG is het delen van en uitbreiden van mijn kennis over zuinig omgaan met energie. Kennis die ik heb opgedaan na de geslaagde realisatie van de energietransitie in een Serviceflat complex met ruim 200 woningen. 

Geen stadsverwarming meer van een monopolist, maar zelf voldoende energie opwekken m.b.v. zonnepanelen, warmtepompen en opslagcapaciteit op en in het gebouw was het doel en is gerealiseerd. Dit in combinatie met isolerende en andere energiebesparende  maatregelen van het gebouw en installaties. 

Als deelnemer van de kopgroep concentreer ik me op adviesgesprekken bij bewoners als energiecoach. Via deze website kunt u zich opgeven als lid van KetelhuisWG. Geef aan of u een bezoek van mij als energiecoach op prijs stelt. Zo ja, dan maak ik tijdens het bezoek tevens foto’s met de infraroodcamera (door KetelhuisWG aangeschaft).

 

Margo Henderson
Ik woon in de nieuwbouw Andreasveldje

 

Ik woon al 28 jaar op het WG terrein; eerst woonde ik in de ‘Arie Biemondflat’ bij het loopbruggetje over het Van Lennepkanaal.

Mijn motivatie om mee te gaan doen met KetelhuisWG is de zorg om het klimaat. Ik denk dat wij als mensen te lang zijn doorgegaan met het te zwaar belasten en uitputten van de aarde. Dat gaat niet goed. Daarom moet het tij keren.
Wat ik leuk vind van dit initiatief is dat men hier de daad bij het woord voegt. Niet achterover leunen en afwachten wat de overheid bijvoorbeeld gaat doen, maar zelf initiatief ontplooien. Omdat wij kunnen laten zien dat het anders kan en daarmee inspirerend kunnen zijn voor anderen. En daarvan gaat de wereld de goede kant op.

Anne Marie de Koter
Ik woon in de Wilhelmina toren.

 

Omdat “de wereld verbeteren begint bij jezelf ” zet ik me in voor KetelhuisWG.
Ik denk dat we lief moeten zijn voor de aarde en voor ons nageslacht, dat we bewuste keuzes moeten maken. Dat heel veel kleine beetjes uiteindelijk tot een groot resultaat kan leiden.

KetelhuisWG is een mooi initiatief met goede uitgangspunten, samenwerking en inzet door aanpakkers en doorzetters met een positieve houding!

Ted Zwietering
Ik woon in het Poortgebouw.

Voor mij zijn er drie redenen om mee te doen met KetelhuisWG. Ten eerste is er een harde noodzaak voor de energietransitie. Ten tweede vind ik dat de klimaatakkoorden niet helder genoeg zijn; het gaat te langzaam; er moet gewoon iets gebeuren nu. En tot slot heb ik tijd – ik ben net met pensioen gegaan – en zin om me voor de buurt in te zetten.

Ik wil een ander energiesysteem overigens alleen als het voldoet aan mijn voorwaarden. Zo wil ik dat de buurt er iets aan heeft. Dat komt al goed doordat we het samen met iedereen op het WG-terrein doen. Ik wil ook dat onze oplossing echt duurzaam is. Dus niet maar half of zo, maar 100%. En het belangrijkste: het moet betaalbaar zijn voor iedereen die hier woont.

Dat is waar ik me in de kopgroep hard voor maak.

Jet van Rijswijk
Ik woon op de Gerard Borstkade

 

 

Zelf actief in de klimaatbeweging en ook sinds 2007 actief in onze buurt voor welzijn en participatie, is de energiecoöperatie me uit het hart gegrepen. 

Ik ben blij dat ik niet alleen kan zeggen dat we het anders willen voor de toekomst van het leven op onze planeet, maar we er ook daadwerkelijk zelf een steentje aan bij dragen.

Vanaf het begin ben ik lid van de coöperatie en sinds 2021 heb ik me ook aangesloten bij de kopgroep om nog meer te kunnen betekenen hiervoor.

Benjamin Scheers
Ik woon in Paviljoen 1

 

 

Samenwerking op het WG-terrein is een belangrijk doel.
We kunnen elkaar helpen, onze omgeving vormgeven en samen de energie transitie van onze wijk de goede kant op sturen.

Ik ben een technicus en opgeleid als natuurkundige.
Mijn interesse ligt zowel in de ICT als in de installatietechniek.

Robert Riede
Ik woon op de eerste Helmersstraat

Het onderwerp duurzaamheid spreekt me altijd al erg aan.
Het heeft voor mij alles te maken met bewustzijn, keuzes maken en er ook naar handelen.

KetelhuisWG is voor mij precies wat die dingen met elkaar verbind rondom het thema energie en energietransitie. Bovendien geloof ik dat de schaalgrootte van het WG-terrein het verschil kan maken in de financiële haalbaarheid voor iedereen.

De coöperatievorm geeft iedereen de mogelijkheid te participeren in de energietransitie. Daarin een voortrekkersrol vervullen is een mooie uitdaging voor mij.

Theo Konijn
Ik woon in het Poortgebouw.

 

 

Net als veel mensen die hier wonen en werken ervaar ik het WG-terrein als een speciale plek. KetelhuisWG wil hier betaalbare en fossielvrije energie realiseren. Ik doe daar met veel plezier aan mee. Omdat de oudbouw in Nederland alleen van het gas af zal gaan als de bewoners dit zelf willen; in energiecoöperaties hebben bewoners zelf grip op de beslissingen en op de prijs. En omdat het een kans is voor nieuwe verbindingen tussen de mensen op ons terrein.

Hans Oele
Stadsvilla

Doe ook mee!
Bewoner WG-terrein